İlk durağımız Norveç. Daha önce Sovyetler Birliği’ne bağlı olan ülke Norveç’in bu kasabasına artık kimse uğramıyor.
Bu ev ise yıkılmaya yüz tutmuş.
Sıradaki fotoğrafımız Arjantin’den. Kasabaya gelen turistlerin terapötik tuz banyoları nedeniyle en çok tercih ettiği Arjantin Gölü etrafındaki bu kasabada yaşayan 2 bin kişinin esas terk etme nedeni ise bambaşkaydı.
Günümüzde tek bir insanın yaşamadığı kasaba bu halde.
Bu resimde görüdüğünüz yer ise Craco, İtalya’nın küçük kasabası 1800 yılı sonlarına doğru 2.000 kişilik bir nüfusa ulaşmış ancak tarımsal sorunlar nedeniyle nüfüsü giderek azalmış.
Kayaköy, Türkiye
Kasaba, 1700 yılında inşa edilmiş ve o zamanlar 2.000 kişiyi barındırdığı biliniyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşü ve 1. Dünya Savaşı’ndan sonra, Türkiye Yunanistan nüfus savaşı başladı. 1923 Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi ile Kayaköy’de iskan edilen Batı Trakya Türklerinin buradaki altyapıya ayak uyduramamaları nedeniyle buradan göç ettiler. Sert kışlar geçiren köy terk edildiğinden beri oldukça yaşlandı ve eskidi desek yanlış olmaz.Ordlândia, Brezilya Henry Ford’un unutulmuş “orman kenti” olarak bilinen, Fordlândia büyüyen kauçuk amaçları için potansiyel bir sanayi kenti olarak 1928 yılında kuruldu. İlerleyen yıllarda verimsiz arazi üzerine kurulan şehir istenileni veremedi ve işçiler 1930 yılında ayaklandı. Kısa bir sürede sonrada terkedildi. Gunkanjima, Japonya Nagasaki Bölgesinde bulunan ve 505 ıssız Japon adalarından biridir.Ada’dan yeraltı kömürü çıkarma amacıyla,bir şirket tarafından 1890 yılında satın alındı. 1916 yılında Kasırgalardan korunma amaçlı, adada ilk beton bina inşa edildi.
İşçiler için güvenli bir bina olan bu binalar adayı Japonya’nın en yoğun nüfuslu şehirlerinden biri haline getirdi. Ancak kömür madenleri , tüm dünyada kapatılıyordu dolayısıyla 1970 yılında Mitsubishi de kapattıklarını açıkladı.Bu bölgeye seyahat yasaklandı. şimdi ise bir savaş alanı gibi duruyor.