Bugünlerde internetin en ünlü Bill’i o. Soyadı Gates, Clinton ya da Cosby değil. Hatta soyadı yok. Ama herkes onu paylaşıyor ya da ona kızıyor.
O, internete örnek olan çöp adam
Özellikle Facebook’ta ondan ve tavsiyelerinden kaçmak mümkün değil: İnternette nasıl davranmak gerektiğinden tutun da, ilişkilerde neyi nasıl yapmak gerektiğine kadar envai çeşit konuda fikirleri var.
Twitter’da da #BeLikeBill etiketiyle paylaşılan bu çizimler ilk olarak geçen yıl görüldü — ama popülerliği asıl Ocak ayı başlarında yakaladı.
Takipçi sayısı kısa sürede 1,5 milyonu aşan Be Like Bill / Bill Gibi Olun Facebook sayfasının buna katkısı büyük.
İşte birkaç örnek:
“Bill spor salonunda. Bill formda kalmak için oraya sık sık gidiyor. ‘AcıÇekmedenOlmaz’ ya da ‘ÇalışmakLazım’ başlığıyla selfie’ler yayınlamak yerine sporunu yapıyor. Çünkü kimsenin onun sporunu an be an izlemek istemediğini biliyor. Bill akıllı. Bill gibi ol.”
“Bill Facebook’ta. Bill vegan. Bill bunu herkese ilan etmiyor. Bill akıllı. Bill gibi ol.”
BBC muhabiri Anisa Subedar, sayfanın sahibi Eugeniu Croitoru’ya ulaştı.
Milano’da yaşayan bir Moldovalı olan Croitoru, bu çizimleri Debabrata Nath ile birlikte hazırladığını anlatıyor.
Daha önce de Facebook’ta mizah amaçlı sayfalar hazırlayan Croitoru kendisini “internet girişimcisi” olarak tanımlıyor.
“Bill” karakterini telefon hattından konsere kadar her türlü ürün ve etkinliğin reklamını yapmak için kullanan çok sayıda şirket olsa da, Croitoru fikrinden henüz kazanç sağlamadığını anlatıyor — ama ileride sağlamayı umuyor.
Peki Bill, ona mı benziyor?
“Hayır o benden çok daha iyi bir insan” diyor Eugeniu Croitoru, “Basit bir fikirden yola çıktık. ‘Bill’ akıllı, sağduyu sahibi ve insanları sinirlendiren şeyler yapmayan herhangi biri olabilir. Ayrıca farkına vardıysanız Bill kendisiyle de dalga geçebiliyor. Bazen de başkaları hakkında espriler yapıyor.”
Bill nasıl bir ihtiyaca cevap verdi bilinmez ama bir anda, Croitoru ve ortağının haberi olmadan yabancı versiyonları da çıktı.
1Arapça’daki adı “Bilal” ya da “Beşir”.
“Bu Bilal. Bilal kız arkadaşını arıyor ama o telefonu açmıyor. Bilal onun geri aramasını bekliyor, telefon ve mesaj bombardımanına başlamıyor. Bilal akıllı. Bilal gibi ol.”
2Malezya’da “Raşit”.
“Bu Raşit. Raşit, Malay kökenli. Raşit, bir Malay dükkanında alışveriş yapıyor. Raşit ‘Malay, Malay’a yardım etmeli’ diyerek pazarlık yapmıyor. Raşit salak değil. Raşit akıllı. Raşit gibi ol.”
3Azerbaycan’da “Ehmed”.
“Ehmed Kimi Ol” Facebook sayfasından bir örnek
4İspanyolca konuşanlar içinse “Jose”.
“Jose bir üniversite öğrencisi. Jose çok çalıştı ve iyi not aldı. Jose bunu hak ettiğini biliyor ve fotoğrafını çekip Facebook’ta paylaşmıyor. Akıllı ol. Jose gibi ol.”
Türkiye’de ise tek bir isim üzerinde uzlaşma olmadı. Ama Türkçe’ye çevrilerek paylaşılan “internet görgü kuralları” haricinde, sosyal sorumluluk mesajları vermekte de kullanıldı bu klişe.
5Kadıköy Belediyesi’nin Facebook sayfasında yayımlanan bir mesaj
Facebook’ta son günlerde hızla yayılan bir başka trend ise, bir internet sitesinin hazırladığı, “Bill”in yerine kendi adını koyarak bir mesaj hazırlama imkanı.
Pek çok kullanıcının sandığının aksine, mesajlar sosyal medya profiliniz taranarak hazırlanmıyor, rastgele dağıtılıyor.
6Hatta mesajı beğenmeyenler, tekrar rekrar deneyerek daha beğendikleri bir iletiyi paylaşabiliyorlar
“Bu Ali. Ali, ünlü isimlerden alıntıları Google’dan bulup, Facebook’ta paylaşmıyor. Ali bunun aptalca olduğunu biliyor. Ali akıllı. Ali gibi ol.”
7Mumbai merkezli internet sitesi Screen Patti’nin yorumu
“Bu Uma Thurman. Bill’i öldürdü. Uma gibi ol. Bill’i öldür.”