İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliklerine gönderilen talimatla, Türkiye genelinde maske kullanmayanlara yönelik uygulanacak olan cezalar belli oldu. Maske takmamanın cezası 900 TL olarak belirlendi.

Koronavirüsle mücadele kapsamında maske takmak mücadelenin ilk adımı olarak gösterilmişti. Ancak normalleşme sürecinde maskelerin önemi yeterince anlaşılmadı. Maske kullanımı zorunluluğuna ilişkin 18 Haziran’da 81 il valiliğine talimat gönderen İçişleri Bakanlığı, uygulanacak cezalar hakkında bilgi verdi. 22 Haziran’dan itibaren maske takmayanlara 900 lira ceza kesilecek. 22 Haziran’dan itibaren maske takmayanlar uyarılmayacak ve direkt olarak 900 lira ceza alacak. Yeni açıklama kapsamında 18 Haziran’dan bu yana maske takmayan kişiler bilgilendiriliyordu. Maske takmayan vatandaşlar da bu kurala uymaları için yönlendirildi. Yakın zamanda da 900 TL ceza uygulaması başlayacak.

Maske takma zorunluluğu nerelerde geçerli?

Maske takmak, 50 ilde tüm alanlarda geçerli bir zorunluk olarak duyurulmuştu. 33 ilde ise alışveriş merkezi, market, restoran, kafe ve kuaför gibi toplu halde bulunulan işyerlerinde maske takmak zorunlu.

Maskesiz sokağa çıkmanın yasak olduğu iller:

Adıyaman, Ankara, Afyonkarahisar, Amasya, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Iğdır, Isparta, İstanbul, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ Tokat, Tunceli, Uşak, Yalova, Zonguldak oldu.