İslam’ın kutsal kentlerinin bulunduğu Suudi Arabistan’da, sosyal medya ‘süperstarlarının’ da ulemadan gelmesi pek şaşırtıcı olmasa gerek. Peki izlenme oranları pop yıldızları ve dünya liderleriyle yarışan bu din adamları kimler ve sosyal medya hesaplarından neler paylaşıyorlar? BBC, bir program dizisi için Twitter’daki en popüler Suudi hesaplarını araştırdı.

Mohammad Al-Arifi

160303132750__88447028_al-arifi_mainoman

Müslüman din adamlarının ‘Brad Pitt’i olarak adlandırılan Mohammad Al-Arifi, Suudi Arabistan’da ve İslam dünyasında karizmatik kişiliğiyle tanınan bir isim. Ancak tartışmalı görüşleri yüzünden tepki topluyor.
En tartışmalı görüşleri de kadınlara dair. 2007’de bir televizyon programında erkeklerin kendilerine itaat etmezlerse eşlerini “hafifçe dövebileceklerini” söylemişti.
2012’de attığı tweet’lerde de kadınların evleri dışında çalışmamaları gerektiğini savundu.
Arifi bölge siyasetiyle yakından ilgili. Şiilere “öldürülmesi gereken kafirler” dediği söylenince mezhepçilikle suçlandı.
Mısır’da 2013’te verdiği bir vaazda Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’a karşı cihat çağrısında bulundu. Bir mülakatında El Kaide ve lideri Usama Bin Ladin’i savundu, ancak söylediklerinden geri adım atmak zorunda kaldı.

Ahmed Al-Shugairi

160303132750__88447026_shugairi_mainoman

Suudi gençlerin “cool” dedikleri bir din adamı varsa, o da Ahmed Al-Shugairi.
Bir televizyon programıyla ünlü olan Shugairi, üzerinde kotlar ve tişörtlerle dünyayı gezerken görüntülendiği programında, resmi olmayan rahat bir uslüple dinden bahsediyordu.
Görüşleri ve tarzıyla milyonlarca gencin hayranlığını kazandı.
Kendine ulema demekten kaçınıyor ama ılımlı görüşleriyle etkili olan bir vaiz olarak tanınıyor.
“İslam şiddet dini değildir” diyor ve Suudi hükümetinin aşırı görüşlülere yönelik rehabilitasyon programının başarılı olduğunu söylüyor.

Salman Al-Odah

160303135003__88499957_salman

Salman Al-Odah bir zamanlar aşırılıkçı görüşleri savunan ve hükümet karşıtı olmasıyla tanınan bir din adamıydı. Ancak 1994’te beş yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra, tamamen değiştiği söyleniyor.
2012’de Mekke’de Hac sırasında trafik sıkışıklığından kurtulmak için motosikletle giderken çekilen görüntileri bir din adamına yakışmadığı gerekçesiyle tartışma yarattı.
Odah, sosyal medya hesaplarından erkeklerin tek kadınla evlenmesini, şiddet yerine ‘sevgi’ ve ‘merhamet’in öne çıkarılması gerektiğini savunuyor.
Ancak dünya çapında takipçileri olmasına rağmen, geçirdiği değişim nedeniyle kendisini “dönek” olarak gören ve güvenilir bulmayanlar tarafından eleştiriliyor.

Nawal Al-Eid

160303135353__88447030_nawalaleid_mainoman

Nawal Al-Eid, Suudi Arabistan’daki en tanınmış kadın ilahiyatçılardan. Arap dünyasına yönelik yayın yapan bir dergi tarafından “en nüfuzlu Suudi kadın” seçildi.
Riyad’da kadınlara yönelik bir üniversitede ders verirken, kadın hakları ile ilgili bir radyo programı yaparak ünlendi.
Selefi bir görüşten geliyor ve görüşleri tartışma yaratıyor.
“Batılı değerleri” kucaklamaya karşı. İslami öğretilere uymakla kadınlara “yeteri kadar” hak tanınacağını savunuyor.
Eid, “En büyük yalan” başlıklı makalesinde kadın-erkek eşitliğine karşı çıkarak şöyle diyor: “Bir kadının narin bedeni, güçlü erkek bedeninin katlandığı yüke dayanabilir mi?”